mi köze a humornak a párválasztáshoz?

2017 ápr 20.Puritán

tegnap azt mondja “szeretem, hogy meg tudlak nevettetni”. ezt hallottam már előző kapcsolatokban is. rendkívül fontos a férfiaknak, hogy viccesnek érezzék magukat a nő mellett/számára.

belegondoltál valaha abba, hogy milyen szerepe van a humornak? miért próbálunk viccesek lenni? különösen a férfiaknak miért célja? s miért van az, hogy azok a nők, akiknek kifejezetten jó humorérzéke van, általában férfiasabbak is (személyiségvonásaikban, nem pedig föltétlenül külsőre)?

egyszerű: ez is szaporodásra vezethető vissza. a megnevettetésnek az egyik legfontosabb szerepe az, hogy a hím ellazítsa a nőstényt, így az majd könnyebben “megadja magát”. ugyanakkor a humor/játékosság azt jelzi a nősténynek, hogy az illető hím kevésbé agresszív, pontosabban jól kezeli a saját agresszióját (szerintem a játékosság az agresszió helyes kezelése megtanulásának egyik módja. a háziállatainkon is megfigyelhetjük, hogy picike korukban a játékosságon keresztül tanulnak meg harcolni/vadászni). a legtöbb nő nem is biztos, hogy tudatosítja, de ott van a követelményei toplistáján a humor. gyakran fontosabb, mint a kinézet. a Penn State egyetem egyik kutatása szerint a nők által összeállított összesített párválasztási tulajdonság-toplistán a humorérzék, az életkedv és a játékosság végzett a második, harmadik és negyedik helyen, míg a férfiak a vonzó külsőt, az egészséget és a jó géneket tartják fontosnak, amelyek ugye a termékenységhez köthető tulajdonságok.

nézzük meg a másik oldalról: ha egy nő tetszeni akar egy férfinak, nevet a viccein. akkor is, ha nem annyira viccesek. de így jelzi neki, hogy esélye van le(ne)vet(tet)ni róla a bugyit. ez az egyik legtisztább formája a bóknak egy nő részéről. mert tudjuk, hogy akármilyen magabiztos is legyen egy pasi, időnként szüksége van pozitív visszajelzésre. innen is származik az a szokásunk, hogy ha egy társaságban mondunk valami vicceset, a tudatalattink arra késztet, hogy először mindig arra a személyre nézzünk, akinél be akarunk vágódni, hogy lecsekkoljuk, nevet-e a poénunkon, vagy újra kell kalibrálnunk a humorunkat ahhoz, hogy pont nála labdába rúghassunk. úgyhogy ha tudni akarod, hogy ki jön be valakinek, figyeld meg, kire néz először visszajelzést várva, amikor mond valami (szerinte) vicceset.

a féltékenyebb típusokat azért akasztja ki annyira, ha a párjuk másvalaki (neki célzott) viccein heherészik. ami azt illeti, nagyrészt nem is fognak mellé nagyon, mert a féltékenység is egy olyan lélektani mechanizmus, aminek a gyökerei egyértelműen evolúciós pszichológiában keresendők; a különbség annyi, hogy annak családvédő, nem pedig családalapító szerepe van, de erről majd máskor.

Oszd meg:

Szólj hozzá...

Szólj hozzá!